Pizza și paste. Paste și pizza. Te înțeleg, dar încearcă să lași loc după fiecare masă și pentru un dolce. Merită!
Unul dintre cele mai savuroase lucruri pe care le poți face când mergi într-o vacanță în Italia este să descoperi bucătăria italiană locală. Gustând foietajele sau deserturile locale, fie că o faci după o masă copioasă sau la un espresso sau un cappuccino, vei înțelege de ce este Italia una din destinațiile mele preferate.
Nu o să găsești tiramisu pe această listă pentru că bănuiesc că-l vei încerca oricum, în orice zonă a Italiei vei merge. Sunt deserturi mai puțin cunoscute, dar, crede-mă pe cuvânt, sunt absolut delicioase.
Valea Aosta – Tegole
Cea mai mică regiune a Italiei încă impresionează prin bucătărie, care este influențată de francezi și elvețieni. Tegole sunt biscuiții numiți după țiglele de pe casele oamenilor, fiind subțiri, rotunzi și plini cu alune. Cel mai bine este să îi servești cu o cafea.
Abbruzzo – Pizzelle
Aceste gofre subțiri au fost tradițional făcute cu blazonul familiei ștampilat pe ele, fiind pregătite doar la ocazii speciale. Fiecare familie are propria rețetă, crocant sau moale, gust diferit, însă ceea ce le face deosebite este faptul că sunt coapte folosindu-se doar ulei de măsline.

Basilicata – Strazzate
Acești biscuiți fărâmicioși combină ciocolata și migdalele cu Strega, un lichior delicios. De neratat dacă ajungi în vârful cizmei italienești.

Calabria – Mostaccioli
Există și un tip de paste cu același nume, așa că ai grijă când comanzi acest desert. Odată ce vei gusta acești biscuiți, nu ai cum să nu te îndrăgostești de ei. Sunt tari și crocanți, făcuți cu miere sau vin din regiune și sunt printre cele mai frumoase dulciuri de pe listă. De obicei sunt copți în forme de animale sau pești.
Campania – Sfogliatella
Dacă ajungi la locul de naștere al margheritei, cea mai cunoscută pizza din meniu, nu uita și de un desert copios. Sfogliatella este o prăjitură cu multe straturi de aluat subțire și pufos, umplută de obicei cu ricotta cu gust de citrice.
Desigur, o poți găsi și în alte variante, cum ar fi cu pastă de migdale sau ciocolată. Merge de minune cu o cafea dimineața.

Emilia Romagna – Zuppa inglese
Traducerea directă, supă englezească, a acestui desert nu sună prea apetisant, dar nu te teme, acest desert este de-a dreptul delicios. Nu se cunosc originile sale, însă se crede că ar fi apărut în Ferrara de la Ducele de Este, care încercau să recreeze delicatesele pe care le-au gustat în Anglia.
Pentru a o prepara, pișcoturile sunt înmuiate în lichior și combinate în straturi cu o spumă groasă din ouă. Deasupra se pun căpșuni, meringue și ciocolată.
Friuli-Veneția-Giulia – Presnitz
Acest deșert arată ca un șarpe încolăcit, fiind umplut cu tot felul de creme delicioase din alune, fructe sau biscotti sfărâmați, miere de stup, rom și condimente. De obicei se servește în perioada Crăciunului, dar o să îl găsești fără probleme tot timpul anului peste tot prin regiune.
Lazio – Maritozzi
Dacă îți plac deserturile cu frișcă, acește gogoși sunt perfecte pentru tine. Sunt făcute din aluat dulce, tăiate pe jumătate și umplute până la refuz cu frișcă, nuci și fructe uscate. Numele acestui desert vine de la marito, care înseamnă soț, povestea fiind că bărbații tineri ofereau aceste dulciuri fetelor, care la rândul lor le vindeau pentru a-și atrage parteneri.

Liguria – Panera
Gelato este un desert clasic atunci când ajungi în Italia, însă în Liguria există o varietate delicioasă pe care trebuie să o încerci. Textura e diferită de cea a înghețatei clasice, aproape ca cea a unui semifreddo sau a unui mousse, fiind adăugată multă frișcă în rețeta de bază. La final se adaugă zahăr și cafea pentru a crea un desert delicios.
Lombardia – Panettone
Chiar dacă este asociat mai mereu cu Crăciunul, panettone miroase ca iarna. Acest aluat simplu este umplut cu fructe uscate și copt într-o formă de dom, fiind servit felii cu zahăr pudră deasupra.
Vei găsi nenumărate rețete adaptate după gusturile fiecăruia, cum ar fi cele cu ciocolată sau diferite fructe.

Marche – Calcioni
Aceste pateuri mici sunt grozave dacă nu ai o poftă puternică de ceva dulce sau vrei să faci o pauză de realimentare cu energie. Se pregătesc cu pecorino sau parmigiano, două brânzeturi specifice italienești, fiind îndulcite ușor cu zahăr și lămâie.
Molise – Cauciuni
Dacă nu ai fost niciodată în această regiune mai puțin populară a Italiei, probabil că nu ai auzit de acest desert, de obicei servit în perioada vacanțelor. Ravioli se umplu cu năut, condimente, lichior și fructe, după care sunt prăjite și servite cu miere de stup. Un preparat similar este cippillati, ravioli copt, dar umplut cu cireșe.
Puglia – Pasticciotto
Acest desert și-a luat numele de la cuvântul italian care definește o greșeală, pentru că aparent a fost realizat din greșeală la început, din resturi. Pentru aluat se folosește grăsime, însă astăzi se fac mai ales cu unt, fiind umplute cu cremă de ouă sau cu alte umpluturi cum sunt ricotta sau cremă de ciocolată. Sunt delicioase servite calde.
Piemonte – Bonèt
Această regiune este un paradis pentru iubitorii ciocolatei, așa că nu ai cum să dai greș indiferent ce ai gusta aici. Încearcă să adaugi un bonet în periplul tău culinar. Vei gusta un desert bogat, cremos și extrem de ciocolatiu făcut cu lichior și biscuiți amaretto.
Sardinia – Tilica
Acestea sunt probabil cele mai frumoase turte din listă. Sunt făcute cu pastă de migdale și miere și pot avea forme simple sau complexe. Umpluturile variază, însă de obicei se folosește sapa, un vin special de Sardinia.
Sicilia – Cannoli
Cannoli nu au nevoie de nicio prezentare și sunt fără doar și poate de neratat oriunde ați fi în Italia, mai ales în Sicilia. Vei găsi o varietate bogată de mărimi și umpluturi, însă cea mai bună rămâne cea clasică, cu ricotta.

Trentino – Strudel
Desertul cel mai popular al regiunii este fără doar și poate ștrudelul cu mere. Din această regiune provin majoritatea merelor Italiei, o mare parte dintre ele ajungând să fie folosite în acest desert delicios.

Toscana – Budino di riso
Acest desert este făcut de obicei doar din orez, lapte, ouă și zahăr, însă rețetele moderne se folosesc și de un aluat în care se pune amestecul. Se servesc tot timpul anului, indiferent de orele din zi, cu vin dulce sau cafea și sunt bune atât la temperatura camerei, cât și proaspăt scoase din cuptor.
Umbria – Ciaramicola
Deși este un preparat care se mănâncă la Paște, vei găsi acest desert peste tot și tot timpul. Este o prăjitură de lămâie făcută cu lichior Alchermes, tapetată cu meringue. Cea mai bună o vei găsi în Perugia, acolo unde a și fost inventată.
Veneto – Frittelle alla Veneziana
Despre Tiramisu se spune că ar fi inventat în Veneto, însă din cauză că încă se discută despre originile sale, o să îl lăsăm deoparte din această listă. Dacă vrei însă un desert venețian 100% autentic, încearcă frittelle, cel mai vechi desert din Italia.
Aceste gogoși umplute cu stafide, nuci sau cu un gust aromat de citrice sunt delicioase calde, fiind mâncarea perfectă pentru carnavaluri sau alte manifestări publice.
