De la mare, prin deșert, până în vârful muntelui Jebel Jais. Și de acolo o coborâre rapidă cu până la 160 km/h. Da, așa arată o zi plină de adrenalină în Ras Al Khaimah.
Emiratul Ras Al Khaimah, al patrulea ca mărime din Emiratele Arabe Unite, este recunoscut pentru peisajele sale contrastante: de la plajele senzaționale cu nisip fin, la dunele magice din deșert și apoi munții spectaculoși care abia așteaptă să fie explorați.
Emiratul este recunoscut însă și pentru atracțiile sale extreme așa că în Ras Al Khaimah poți să ai și o zi plină de adrenalină în munții Jebel Jais.
Am plecat de la hotelul Hampton by Hilton Marjan Island, locul în care am petrecut cele trei zile spectaculoase din vacanța în Ras Al Khaimah, spre vârful Jebel Jais, aflat la nord-vest în lanțul muntos Hajar, unde am trecut prin 3 experiențe pline de adrenalină.
Așa că, am învățat câteva tactici de supraviețuire în Bear Grylls Explorers Camp, am coborât pe pista de bob Jais Sledder cu 40 km/h și am „zburat” cu până la 160 km/h pe cea mai lungă tiroliană din lume, Jais Flight. Dar să le luăm pe rând…
Jais Flight – cea mai lungă tiroliană din lume

Imaginează-ți că ești undeva la aproape 1.700 de metri altitudine (1.680 m pentru cei care sunt amatorii cifrelor exacte) și că urmează să cobori cu o viteză de până la 160 km/h vreo 2,83 de kilometri, adică lungimea a 28 de terenuri de fotbal. Dacă prin asta urmează să treci, înseamnă ai ajuns la Jais Flight, cea mai lungă tiroliană din lume.
Îți spun eu, sunt puține senzații care echivalează cu asta și am făcut și eu diverse lucruri extreme până acum. Punctul de plecare este 1484 by Puro, un bistro aflat la cea mai mare altitudine din Emiratele Arabe Unite, de unde mai faci cam 10 minute cu mașina până la platforma principală de unde începe coborârea.
Îți recomand să porți haine sport pentru această experiență, dar ceva mai groase, pentru că la această altitudine temperaturile sunt mult mai joase decât cele de la malul mării. Nu are rost să-ți spun că toate detaliile legate de echipament și siguranță sunt verificate atent, se măsoară inclusiv viteza vântului, și nu vei începe coborârea decât în momentul în care totul este ok.
Greutatea minimă pentru a putea savura această experiență este de 40 de kilograme, iar cea maximă de 120 de kilograme, iar înălțimea minimă este de 122 cm. Minorii care se încadrează în aceste cerințe trebuie să fie însoțiți obligatoriu de unul dintre părinți.
De asemenea, pentru a putea face coborârea pe tiroliană ai nevoie de un act de identitate, așa că nu pleca fără el de la hotel.

Prețul pentru experiența Jas Flight este de 550 de dirhami (aproximativ 695 de lei), iar pentru echipamentul video taxa de închiriere este de 135 de dirhami (aproximativ 170 de lei). Desigur poți să folosești GoPro-ul personal care se va monta pe cască.
Dacă ai optat pentru cameră, sfatul meu este să o fixezi spre tine pentru a-ți înregistra reacțiile feței până la final. Vei găsi pe net suficiente înregistrări, dacă vrei să ai o amintire video și cu traseul, dar fața ta, la 150 km/h deasupra prăpastiei, este neprețuită, îți spun eu.
Programul Jas Flight este de miercuri până duminică, între orele 09:30 – 16:00, și este important să-ți faci rezervare înainte să ajungi acolo. De asemenea, înainte de a pleca spre munte, verifică cu cei de acolo starea vremii și vezi dacă tiroliana este funcțională.
Jais Flight este inclusă în Cartea Recordurilor ca cea mai lungă tiroliană din lume, iar senzațiile în timpul coborârii sunt incredibile. După cei 2,83 km de coborâre cu viteze care pot ajunge până la 160 km/h (depinde de greutate, direcția din care bate vântul, fizică ce mai), ajungi pe o platformă de 9 tone, suspendată deasupra hăului, de unde ești transferat la o altă tiroliană și după câteva sute de metri ajungi pe teren sigur.
A fost doar prima parte dintr-o zi plină de adrenalină în Ras Al Khaimah pe care cu siguranță nu am să o uit niciodată. Așa că dacă ai și tu nevoie de un strop de adrenalină în viața ta, atunci trebuie să ajungi până în vârful muntelui Jebel Jais pentru a trăi asta.







Am învățat tehnici de supravițuire în Bear Grylls Explorers Camp
Dacă ai urmărit toate aventurile lui Bear Grylls la televizor și te întrebai cum de supraviețuiește tuturor provocărilor, atunci această experiență este făcută special pentru tine.

Acesta este primul camp Bear Grylls din lume și a fost inaugurat în 2021. În această tabără este vorba despre tehnici de supraviețuire în natură, aventură, distracție și dezvoltare personală prin încercarea unor lucruri de care nu credeai că te vei lovi vreodată.
Poți alege dintre cele patru cursuri disponibile, iar pentru „începători” este recomandat Essential Survival. Acesta durează patru ore și vei învăța lucruri de bază care să te ajute să supraviețuiești în sălbăticie. Prețul pentru această experiență este de 450 de dirhami pentru adulți (aproximativ 560 de lei) și 325 de dirhami pentru copii (aproximativ 405 lei).
Poți încerca și experiența Wild Survival pentru a vedea și mai multe din tacticile lui Bear Grylls de a supraviețui în condiții extreme. Costul acestei experiențe este de 800 de dirhami pentru adulți (aproximativ 1.000 de lei) și 550 de dirhami pentru copii (aproximativ 690 lei).
Mai există și experiențele de cel puțin 24 de ore, care includ camparea în tabără, și care pornesc de la un preț de 950 de dirhami (aproximativ 1.200 de lei).






Jais Sledder – pista de bob unde poți să atingi 40 km/h
Este clar că nu stau foarte bine în ceea ce privește aptitudinile de supraviețuire așa că sper doar că nu voi ajunge niciodată în situația în care să pun în practică ce am învățat. În schimb, pista de bob Jais Sledder e mai aproape de pasiunea mea pentru mașinile de curse și cel puțin aici eu sunt cel care, într-un fel, controlează totul. Cel puțin viteza de abordare a virajelor pentru că în rest face instalația absolut tot ce ține de siguranță și alte elemente.

Întotdeauna am asemănat aceste piste de bob montane cu un roller-coaster, singura diferență fiind faptul că eu sunt la volan și că eu controlez viteza. Jais Sledder este una dintre atracțiile din Jais Adventure Park, un complex care include experiențele pline de adrenalină de pe muntele Jebel Jais.
Lungimea pistei de bob este de 1.885 de metri, Jais Sledder fiind cea mai lungă astfel de pistă din Emiratele Arabe Unite, iar inspirația pentru designul complexului vine tocmai de la celebra pistă de bob din St. Moritz, în Elveția, acolo unde a și luat naștere acest sport de iarnă, așa cum îl știm în forma de azi.

Viteza la coborâre este de aproximativ 40 km/h, asta dacă nu abuzezi de frână, iar senzația este una foarte tare, mai ales că ai ocazia să admiri tot versantul muntelui Jebel Jais. Toată experiența este și mai cool dacă o faci împreună cu mai mulți prieteni, în boburi diferite, evident.
Jais Sledder este deschis de marți până joi între orele 11:00 și 17:00, ar vineri și sâmbătă programul este de la 09:00 la 17:00, luni fiind închis. Când am ajuns nu a fost foarte aglomerat și lucrurile s-au mișcat foarte repede, dar chiar și dacă ajungi în weekend vei găsi loc fără probleme pentru că pista are o capacitate de 500 de coborâri pe oră.
Prețul pentru o coborâre este de 50 de dirhami, adică aproximativ 60 de lei, iar pentru un adult și un copil care împart același bob prețul este 65 de dirhami (adică aproximativ 81 de lei).
Îți recomand să iei pachetul cu trei coborâri, care costă 120 de dirhami (aproximativ 150 de lei), pentru că după prima coborâre, în care te acomodezi cu bobul și cu sistemul de frânare, sigur o să vrei să te mai dai încă o dată.

Copii sub 3 ani și cei mai mici de 105 centimetri nu au voie în bob, iar cel care pilotează trebuie să aibă o înălțime minimă de 135 de centimetri. De asemenea, ține cont că nu ai voie să folosești telefonul mobil în timpul coborârii, iar dacă vrei să înregistrezi experiența, cu un GoPro de exemplu, trebuie să vii cu el pentru că nu poți închiria de acolo.

Dacă ești în vacanță în Ras Al Khaimah atunci trebuie neapărat să încerci și tu aceste 3 experiențe pline de adrenalină, iar la final să te relaxezi la o cafea bună la 1484 by Puro, bistro-ul aflat la cea mai mare altitudine din Emiratele Arabe Unite.
Foto: RAKTDA