În 2024 am fost la World of Coffee Dubai și mi-a plăcut atât de mult încât mi-am spus că nu voi mai rata nicio ediție. Așa că am fost și anul acesta…
Spre deosebire de alte evenimente din seria World of Coffee, ediția din Dubai se desfășoară în fiecare an. În Europa, anul acesta va fi la Geneva, după ce anul trecut a fost la Copenhaga, iar în 2023 la Atena.
Mai sunt și evenimentele World of Coffee din Asia, dar până acum Dubai este singurul oraș care găzduiește în fiecare an un astfel de eveniment. Dacă ești cumva în Indonezia să știi că între 15 și 17 mai poți ajunge și la World of Coffee Jakarta. Din 2026 vor fi ediții World of Coffee și în America de Sud, dar te voi ține la curent cu primul eveniment de acolo când SCA va anunța asta oficial.

Cum a fost la World of Coffee Dubai 2025
Dar înainte să-ți povestesc cum a fost anul acesta la World of Coffee Dubai, notează datele pentru ediția următoare: 19 – 21 ianuarie, 2026.
În Orientul Mijlociu, cafeaua este o componentă cheie în cultura ospitalității, este considerată un simbol al generozității și nu lipsește din nicio casă.
În plus, cafeaua arăbească, Gahwa în dialectul din Emiratele Arabe Unite, a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Intangibil UNESCO la inițiativa țărilor din regiune: Arabia Saudită, Qatar, Oman și, desigur, Emiratele Arabe Unite.
În aceste condiții, Dubai este locul perfect pentru un eveniment World of Coffee, orașul fiind un hub important pentru piața cafelei din regiune. Dacă nu știai, în Emiratele Arabe Unite sunt înregistrate peste 5.000 de cafenele, multe dintre ele fiind în Dubai.

Număr record de expozanți la World of Coffee Dubai 2025
Anul acesta au fost aproape 900 de expozanți din 78 de țări, iar dacă îți place cafeaua trebuie neapărat să ajungi și tu la următoarea ediție World of Coffee Dubai. Evenimentul din acest an a fost deschis cu vizita Șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice președinte și prim ministru al Emiratelor Arabe Unite și emirul Dubaiului.
Au fost trei zile cu parfum de cafea de dimineața până seara în care am savurat atâtea origini de cafea încât aș putea vorbi zile întregi doar despre asta. Da, ai ghicit, cel mai mult timp l-am petrecut în cele două zone Roasters Village, dedicate prăjitoriilor de cafea de specialitate din toată lumea.
Spre deosebire de Atena sau Copenhaga, unde majoritatea prăjitoriilor de cafea au fost din Europa, aici am descoperit numeroase prăjitorii din Asia și asta mi-a plăcut cel mai mult pentru că șansele să găsesc cafeaua lor la o cafenea din Europa sunt extrem de mici.
În plus, în fiecare an, Asociația Cafelei de Specialitate are un parteneriat cu o țară producătoare de cafea, iar acum a fost Mexic. Am reușit să descopăr diversitatea și complexitatea cafelelor din această țară și cu siguranță cafelele de aici au urcat mult în topul preferințelor personale. Și Maroc a participat în premieră cu o zonă specială unde am savurat cafele interesante.
India și Arabia Saudită și-au promovat cafeaua la ediția din acest an
Comparativ cu anul trecut am remarcat două țări care și-au promovat puternic cafeaua de specialitate: India și Arabia Saudită. India a avut chiar o zonă dedicată, un fel de Roasters Village unde au fost doar prăjitorii din această țară, dar și producători de cafea din regiune. Sunt convins că India își va promova intens cafeaua și aceasta va ajunge în următorii ani și la prăjitoriile de cafea din România.
I-am descoperit aici pe cei de la Blue Tokai Coffee Roasters care prăjesc cafea de la cele mai renumite ferme din India și m-am bucurat că am putut degusta și altceva decât India Malabar, sortimentul care se găsește cel mai des în România. Și gustul a fost surprinzător, în cel mai bun sens al cuvântului.


Din Arabia Saudită am descoperit cel puțin 10 prăjitorii pentru care m-aș duce într-o vacanță în această țară, pentru un coffee shop hunting ca la carte. Mi-au plăcut mult cafelele infuzate de la Black Knight si multe din originile prăjite de cei de la Kiffa Roasters.
Tot la Kiffa Roasters am găsit și un blend creat din cafea de specialitate pentru a-ți face acasă o cafea turcească fix ca în Turcia. Absolut fabulos. Cu siguranță Arabia Saudită va deveni un punct important în ceea ce privește cafeaua de specialitate și nu m-aș mira să încerce să ajungă cu cafeaua lor și la cafenelele din Europa.






A crescut mult și numărul prăjitoriilor de cafea de specialitate din Dubai. Dacă în urmă cu doar doi – trei cele mai multe dintre cafenele aveau pe râșniță cafea de la prăjitorii de top din Europa, acum pe piața sunt mult mai multe prăjitorii locale.
World of Coffee Dubai a fost locul perfect pentru a gusta cafele din toată lumea
Ce îmi place la un eveniment World of Coffee este că practic, în cele trei zile ale festivalului am avut ocazia să savurez cafea din toate colțurile lumii, prăjită în toate colțurile lumii și să stau la povești cu mulți dintre prăjitorii care și-au pus talentul în boabele ce s-au transformat în băutura mea preferată.
Au fost trei zile fabuloase în care, cu fiecare ceașcă de cafea, am călătorit într-o lume fascinantă și am descoperit arome uimitoare. Practic, ceea ce îmi place mie cel mai mult la cafeaua de specialitate: că pot să desfac câte o pungă nouă în fiecare săptămână, cu o altă origine, prăjită la o altă prăjitorie, cu note complet diferite, care mă surprind de fiecare dată.
Dar asta nu a fost tot. Cei mai importanți producători de echipamente din domeniu și-au prezentat noutățile, vânzătorii de cafea verde și-au prezentat oferta, iar SCA a organizat și o serie de workshop-uri susținute de profesioniști în domeniu care să te ajute să înțelegi mai bine lumea cafelei de specialitate.








Peste 10.000 de dolari pentru un kilogram de cafea
În plus, în cadrul World of Coffee Dubai s-a organizat pentru prima oară o licitație în care au fost oferite la vânzare 16 loturi speciale: El Injerto din Guatemala, Finca Sophia și Finca La Mula din Panama, Inmaculada Coffee Farms din Columbia, Daterra din Brazilia, Gesha Village din Etiopia, Al-Khanshali din Yemen, Los Rodriguez din Bolivia, La Negrita din Columbia, Finca La Noria din Ecuador, Kona Farm Direct din Hawaii și Finca Don Tulio tot din Columbia.
Recordul a fost înregistrat de cafeaua de la Finca Sophia din Panama pentru care s-a plătit 10.020 de dolari pe kilogram.
Anul viitor, World of Coffee Dubai se va desfășura între 19 și 21 ianuarie, și îți recomand să faci tot posibilul să ajungi și tu aici dacă-ți place cafeua. În Europa avem în iunie WOC la Geneva pentru că cel din mai, de la Jakarta e cam departe. Ai început să cauți și tu deja bilete de avion, da?
📍World of Coffee Dubai – Za’abeel Halls 4 – 5 – 6, Dubai World Trade Centre
