sâmbătă, mai 17, 2025

Top 5

Citește și

11 tipuri de cafea pe care trebuie să le încerci într-o cafenea din Viena

Mai cauți încă un motiv pentru un city break la Viena? Îți dau 11 motive. Mai exact, 11 tipuri de cafea pe care trebuie să le încerci într-o faimoasă cafenea din Viena.

Cafeaua vieneză este preparată în diferite feluri și are o varietate deosebită de arome: Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker. Și, evident, este un motiv foarte bun pentru un city break la Viena!

O cafea la Viena? Da, în capitala Austriei să-ți petreci o parte din zi la o cafea este un mod de viață! Cafeaua este un element esențial și special al culturii locale. La Viena nu te plimbi pe stradă cu cafeaua de dimineață în mână. Pentru asta îți aloci timp și stai într-o cafenea, răsfoind ziarul și savurând eventual și un Apfelstrudel.

Foto: WienTourismus / Julius Hirtzberger

Cafeaua se servește în cafenele cu parfum de altădată, unde ieșeau, la vremea lor, Freud, Mozart, Beethoven, Schiele, Hundertwasser, Thomas Mann, Gustav Klimt, Trotsky, Lenin, Stalin și chiar Hitler. De fapt, UNESCO a adăugat celebele cafenele vieneze pe lista patrimoniului cultural intangibil.

Da, în tradiționalele „cafés” din Viena nu vei găsi cafea de specialitate, dar atmosfera de acolo este ceva cu adevărat special.

Prima cafenea din Viena s-a deschis în 1683

Foto: WienTourismus / Peter Rigaud

Cafeaua a început să își câștige popularitatea în Austria, în anii 1600, fiind introdusă pe aceste meleaguri de invadatorii turci. Prima cafenea din Viena s-a deschis în 1683 și multe dintre cafenelele vieneze actuale au o istorie de aproape 300 de ani, atmosfera lor rămânând însă neschimbată de-a lungul timpului.

Și dacă ai vreun dubiu în privința importanței cafelei pentru vienezi, acesta îți va fi spulberat de cum treci pragul unei cafenele din Viena. Chelnerii în costume imaculate (mai degraba, majordomi în case boierești) ce-ți vor aduce cafeaua, aproape fără excepție, pe o tăviță argintie, alături de un pahar cu apă, zahăr și uneori o ciocolată, îți vor dovedi încă o dată că a bea o cafea la Viena este chiar un eveniment special.

Foto: WienTourismus / Julius Hirtzberger

La Viena, în faimoasele „cafes”, nu vei comanda însă un simplu espresso sau cappuccino. De aceea îți propun astazi un mic reportoar al celor mai populare tipuri de cafea pe care le poți savura într-o cafenea din Viena. Asta ca să știi ce primești, în funcție de ceea ce ai cerut din meniu.

Melange

Este regina cafelelor în Austria. Melange este combinația dintre un shot de espresso și un „munte” pufos de spumă de lapte, și se bea în cafenelele vieneze în orice moment al zilei. Mulți spun că este similar unui cappuccino italian.

Foto: WienTourismus / Peter Rigaud

Kleiner Brauner 

Ți-am spus, nu poți să ceri „un espresso” la Viena! Kleiner Brauner este de fapt un shot de espresso însoțit de puțin lapte cald. Perfect pentru a te trezi dimineața sau după o masă copioasă.

Verlängerter

Mai dificil de pronunțat, dar util de cunoscut! Este vorba despre un espresso lung. Potrivit dacă vrei să te întinzi la cafea până mai târziu, după-amiaza.

Foto: WienTourismus / Julius Hirtzberger

Milchkaffee

Este vorba despre binecunoscutul Caffe Latte, foarte apreciat și la Viena. Într-un pahar înalt de sticlă, vei avea parte de o cafea cu mult lapte fiebinte și spumă de lapte.

Einspänner

Este o cafea neagră, tare, servită în pahar înalt de sticlă, cu un strop de frișcă deasupra. Se pare că acest tip de cafea era preferat de vizitii (cei care conduceau trăsurile cu cai, care mai fac și acum tururi pentru turiști). Motivul? Paharul înalt îi ajuta să își încălzească mâinile iarna, iar frișca de deasupra împiedica cafeaua de dedesubt să sară din pahar atunci când se zdruncina trăsura.

Foto: WienTourismus / Julius Hirtzberger

Fiaker

Este o variantă de Einspänner, doar că este servit în pahar mai mic. Nu este însă singura diferență. Fiaker conține cafea, un shot de rom austriac și toping de frișcă.

Schwarzer

Acest tip de cafea se mai numește și Mokka. Este vorba despre o cafea neagră tare, care se bea cu mult zahăr, deși este servită fără zahăr. Dacă de obicei bei espresso, Schwarzer este ceea ce trebuie să ceri într-o cafenea vieneză.

Kurzer

Este cel mai scurt espresso, adică un ristretto, dacă încerci să îi găsești un echivalent în denumirile cafelelor italienești. Kurzer vine într-o ceașcă foarte mică din ceramică și cu un pahar de apă alături.

Maria Theresia

Este un tip de cafea care cu certitudine te va încălzi în zilele reci de iarnă petrecute la Viena. Este o combinație de espresso (double shot) și lichior de portocale. Cu sau fără puțină frișcă, depinde de cafenea.

Franziskaner

Franziskaner este un Melange cu frișcă deasupra. Sau ceea ce ai putea numi „espresso con panna”. Să nu cumva să crezi că e Franziskaner Weissbier.

Türkischer

Cafeaua turcească se bucură de o mare popularitate la Viena. Dacă vrei să încerci una, denumirea ei este Türkischer.

Foto: WienTourismus / Peter Rigaud

Cea mai bună cafenea din Viena

Acum că știi ce cafea să ceri când ajungi la Viena, poate vrei să-ți spun și care este cea mai bună cafenea din Viena. Să știi că asta este cam greu, mai degrabă îmi ceri să te învăț gramatica limbii germane. Dar dacă ai pe listă Café Central, Café Sperl, Café Hawelka, Café Sacher, Café Goldegg, Café Demel, Café Schwarzenberg, Café Korb și Café Jelinek sigur nu dai greș.

Ai remarcat că la final nu am pus sau, da? Pentru că recomandarea este să bei o cafea în toate. 😎

Urmărește-mi aventurile urbane și extraurbane și pe FacebookInstagram și TikTok. Iar dacă vrei să găsești și mai multe recomandări de locuri cool din oraș unde poți să bei o cafea bună abonează-te la newsletter-ul The Weekly Brew!

Articole populare