Dacă L’Aventure Michelin ar fi un restaurant, atunci cu siguranță l-aș încadra în categoria celor cu 3 stele Michelin, adică un loc pentru care merită să faci o călătorie până în Franța.
Franța este una dintre cele mai populare destinații de vacanță, această țară fiind vizitată anual de peste 70 de milioane de turiști. Capitala Paris, sudul pentru plajă, Alpii pentru schi, Valea Loarei pentru zecile de castele, dar și o bucătărie renumită în întreaga lume sunt motive foarte bune pentru o vacanță sau măcar un city break în Franța.
Nu știu ce ai pus tu pe lista de lucruri pe care vrei să le vezi și să le faci în Franța, dar adaugă repede și un muzeu, mai exact L’Aventure Michelin, muzeul pentru care merită să faci o călătorie până în centrul Franței, la Clermont-Ferrand.
Da, poate sunt puțin subiectiv, pentru că îmi place la nebunie să vizitez muzeele constructorilor auto și a companiilor din acest domeniu. Să nu uităm însă că numele Michelin se împletește cu evoluția automobilului încă de la începuturile acestuia, dar în același timp brandul oferă și o lecție deschisă de marketing și publicitate.
Am ajuns la muzeul L’Aventure Michelin în turul EUROCHARGE by Schaeffler, pus la cale de prietenii de la AUTOCRITICA.

Câteva cifre pe scurt despre L’Aventure Michelin
Muzeul a fost deschis în 2009 într-o fostă hală de producție a producătorului francez de anvelope și se află într-o zonă industrială a orașului Clermont-Ferrand. Clădirea în care se află L’Aventure Michelin are două niveluri și o suprafață totală de peste 2.000 de metri pătrați.
Înăuntru vei putea descoperi istoria Michelin trecând prin 10 zone tematice care reflectă diversele implicări ale mărcii pe parcursul istoriei acesteia.

Intrarea în muzeu
Édouard și André Michelin au fondat compania în 1889, la doar trei ani după ce Karl Benz a patentat Benz Patent-Motorwagen Nr. 1, considerat ca fiind primul automobil din lume. Practic istoria companiei Michelin este strâns legată de evoluția automobilului, iar produsele concepute la Clermont-Ferrand au contribuit la dezvoltarea mobilității.
Mie mi-a plăcut la nebunie filmul „O noapte la muzeu” și dacă ar fi un muzeu unde mi-ar plăcea să-mi petrec noaptea și toate lucrurile să revină la viață, ei bine acest muzeu este L’Aventure Michelin.
Încă de la intrarea în clădirea muzeului ești întâmpinat de o anvelopă uriașă, cu un dimetru de peste 4 metri. Are peste 5 tone și suportă o sarcină de peste 100 de tone. Un semn că Michelin produce anvelope pentru orice tip de vehicul care-ți trece prin minte.
Și asta este evident și în sala de la intrare, care te pregătește practic pentru ceea ce urmează să descoperi în cele 10 zone tematice. Un avion, un tren și un monopost de curse sunt cele trei vehicule pe care le remarci imediat după ce ți-ai cumpărat biletul de intrare.
După doar câțiva pași ai intrat într-o lume a mobilității pe care Michelin a influențat-o și transformat-o în cei 135 de ani de la înființarea companiei.








Zona 1: originile companiei Michelin
La sfârșitul secolului 19, Clermont-Ferrand era un orăsel în care locuitorii trăiau din agricultură, iar o sursă financiară importantă pentru regiune erau și izvoarele termale din zonă.
În 1989, frații Édouard și André Michelin au preluat o afacere mai veche a familiei, care aproape intrase în faliment, încercând să găsească noi domenii de utilizare ale cauciucului, iar în această primă secțiune a muzeului vei afla cum s-a întâmplat totul.







Zona 2: A rula pe aer
Și, evident, cei doi frați au găsit noi întrebuințări pentru cauciuc. Îți spun doar că ei au inventat anvelopa demontabilă, ceea ce a redus timpul reparării unei pene de bicicletă de la mai mult de o jumătate de zi la doar 15 minute.
A urmat prima anvelopă Michelin pentru biciclete în 1891 și participarea, în luna septembrie a aceluiași an, în cursa ciclistă Paris – Brest – Paris. Charles Terront a fost singurul care avea bicicleta echipată cu anvelopele Michelin și a câștigat cursa cu un avans de 8 ore față de următorul clasat.
Constructorii de automobile din acea perioadă erau sceptici cu privire la rezistența unor anvelope din cauciuc, ținând cont de greutatea automobilelor, așa că frații Michelin au construit propriul vehicul botezat L’Eclair și au participat în prima cursă de automobile desfășurată vreodată: Paris – Bordeaux – Paris.
Nu au câștigat, dar au intrat în istorie cu prima mașină care a „rulat pe aer”. Și din acest moment era foarte clar pentru toată lumea că aceasta este direcția de dezvoltare a companiei.
Tot în această zonă poți descoperi și mașina cu care Camille Jenatzy a stabilit primul record de viteză, de 100 km/h, evident echipată cu anvelope Michelin.










Zona 3: Pionieri în aviație
După primele succese în cursele de biciclete și apoi mașini, André Michelin era convins că și aviația poate fi un sector interesant pentru compania sa. Cei doi frați au pus bazele unei competiții pentru pionierii aviației, au construit, în premieră mondială, prima pistă de aterizare din beton (în Aulnat, foarte aproape de Clermont-Ferrand) și au oferit un sprijin crucial pentru armata franceză în Primul Război Mondial.
Pentru că peste 3.500 de angajați ai companiei au plecat la război, frații Michelin au pus bazele unui serviciu special prin care toți aceștia primeau regulat scrisori cu informații despre membri familiei și mesaje de încurajare și asigurări că toți cei rămași acasă sunt bine.

Zona 4: Inovații pe șine
Tren cu anvelope? Pare greu de imaginat, mai ales dacă ai călătorit recent cu trenurile CFR prin România. În anii ’30, în Franța, existau astfel de proiecte, iar Micheline a fost primul tren echipat cu anvelope pneumatice.
De unde această idee? În 1929, André Michelin a călătorit cu trenul de la Paris la Cannes și și-a petrecut noaptea în cușetă. Evident, nu a închis un ochi din cauza zgomotului făcut de roț și și-a spus că trenurile ar fi mult mai silențioase dacă ar rula pe roți de cauciuc.
Zis și făcut, iar ultimul tren Micheline a fost produs în 1952 și încă mai este funcțional în Madagascar.


Zona 5: Responsabilitate socială
CSR, adică responsabilitate socială corporativă, este un termen de care te lovești probabil în fiecare zi dacă ești angajat la o multinațională. Ei bine, responsabilitatea socială a intrat în vocabularul Michelin încă de la începutul anilor 1900.
De la construcția a peste 3.000 de apartamente pentru angajații companiei, la deschiderea unei școli Michelin în 1912 și până la construirea unui complex sportiv, transformat apoi în Asociația Sportivă Michelin, compania s-a implicat în numeroase proiecte sociale încă de la înființare.
Și în această zonă vei putea descoperi toate lucrurile cool pe care le-a făcut compania de-a lungul timpului, inclusiv cum a contribuit la dezvoltarea marcajelor rutiere.





Zona 6: Michelin în publicitate
Dacă ești pasionat de marketing și publicitate aici te vei simți cel mai bine. Vei descoperi un Citroën H-Type folosit pentru activări pe plajă. Astfel, în fiecare an în perioada iulie – august, caravana Michelin ajungea pe cele mai importante 40 de plaje din Franța pentru diverse activări estivale.
Tot aici afli și povestea omulețului Bibendum, numit în 2018 „icon of the millenium”. Bibendum este creația artistului Marius Rossillon, aka O’Gallop, la cererea fraților Michelin în 1898.
Totul a plecat de la desenul conceput pentru promovarea unei berării din München, dar ideea fusese respinsă de proprietarii berăriei. Imaginea era un bărbat gras, cu barbă, cu o halbă de bere în mână, iar deasupra scris sloganul: „Nunc est bibendum”. (din latină „Acum e timpul pentru a bea”.)
De aici și până la înlocuirea bărbatului cu un personaj creat din anvelope a fost doar un pas, iar Bibendum este acum unul dintre cele mai recognoscibile logo-uri din lume.















Zona 7: Celebrele ghiduri Michelin
Primul ghid Michelin a apărut în 1900. Prima hartă Michelin a apărut în 1910. Primul ghid turistic Michelin a apărut în 1929. Din 2001 funcționează pe internet serviciul de ghidare Via Michelin. Interesant, nu?
Automobilul a revoluționat modul în care omul a început să călătorească. Iar frații Michelin au vrut să încurajeze acest lucru, pentru că, evident, cu cât călătoreai mai mult, cu atât aveai nevoie de mai multe anvelope.
Primele ghiduri Michelin au fost ca o biblie pentru automobiliști. Adrese de service-uri, vulcanizări, benzinării, hoteluri și restaurante. Adică locurile în care te oprești atunci când călătorești cu mașina. Din 1926 avem și sistemul de clasificare al restaurantelor cu o stea, așa că gurmanzii aveau acum încă un motiv de a pleca într-un road trip cu mașina prin Franța. 5 ani mai târziu s-a trecut la sistemul actual de clasificare, cu una, două și trei stele Michelin.
Ghidurile se distribuiau gratuit, dar asta doar până în 1920 când André Michelin a văzut cum unul din ghidurile sale era folosit pentru a ține o ușă deschisă la un service. Următorul ghid a costat 7 franci, André Michelin fiind convins că de acum încolo munca depusă pentru a centraliza toate infomațiile respective va fi mult mai apreciată. Și așa a fost.
Cel mai tare lucru a fost însă modul în care funcționau în acea perioadă recomandările. Dacă voiai să pleci, de exemplu, de la Paris la Cannes trimiteai o scrisoare companiei Michelin și apoi primeai înapoi o scrisoare cu ruta cea mai bună, adresele service-urilor, vulcanizărilor și benzinăriilor, dar și recomandările de cazare și restaurante de pe acel traseu. Incredibil, nu?








Zona 8: Revoluția anvelopelor radiale
Michelin a brevetat anvelopa radială în 1946, iar în 1951 mașina câștigătoare în cursa de 24 de ore de la Le Mans avea montate anvelope Michelin cu această tehnologie. Mulțumesc, Michelin.
Desigur, toată povestea este în secțiunea a opta din L’Aventure Michelin.

Zona 9: Mobilitate și dezvoltare sustenabilă
„Trecutul este trecut: a fost bine. Dar viitorul trebuie să fie și mai bun”, spunea încă din 1929 Édouard Michelin. Încă de la începuturi, compania a fost preocupată de mobilitate, dar și de o dezvoltare sustenabilă.
Aici este zona în care vei descoperi tot ce a făcut Michelin de-a lungul timpului pentru a crește siguranța rutieră, pentru ca mașina ta să consume mai puțină benzină sau pentru a reduce nivelul poluării la nivel global.






Zona 10: Michelin pentru pasionații de jocuri pe calculator
Este ultima secțiune a muzeului și aici poți încerca să corectezi timpii pe tur de pe cele mai cunoscute circuite din lume. Desigur, virtual, pe Playstation, pe o mașină echipată cu anvelope Michelin.

A, și mai poți să faci și o poză cu Bibendum, cel mai simpatic omuleț din lume.

Spre zona de ieșire din muzeu vei găsi și magazinul cu diverse obiecte din universul Michelin, iar mie mi-au căzut ochii pe câteva machete, afișe cu reclame folosite pentru promovarea mărcii în trecut și pe câteva ghiduri cu restaurante din locurile mele preferate.
Program, prețuri, alte detalii și, mai ales, cum ajungi acolo
Nu există zbor direct din România spre Clermont-Ferrand, așa că dacă alegi avionul trebuie să faci o escală la Paris. Tot din Paris, există și varianta de a ajunge în Clermont-Ferrand cu trenul sau cu autobuzul, dar ai și opțiunea de a închiria o mașină pentru un road trip prin Franța.
Ajuns în Clermont-Ferrand, ia linia A de tramvai pe direcția Stade Marcel Michelin, sau ruta B de autobuz cu aceeași direcție. Dacă ești cu mașina, ai parcare gratuită chiar în fața muzeului.
L’Aventure Michelin este deschis de marți până duminică între orele 10:00 și 18:00. În perioada 6 iulie – 1 septembrie, muzeul este deschis până la ora 19:00, iar pe 6 ianuarie este închis, indiferent de ziua în care cade această dată. Ultima intrare se face cu o oră și jumătate înainte de închidere.
Prețul unui bilet este de 12 euro pentru adulți, iar copiii între 7 și 17 ani plătesc doar 8 euro pe bilet. Cei sub 7 ani au intrarea gratuită, iar pentru persoanele cu dizabilități prețul biletului este 8 euro. Costul pentru ghidul audio, disponibil în limbile franceză, engleză, germană și spaniolă, este de 2 euro.
Dacă ajungi la muzeu cu bicicleta, trebuie să știi că locul a primit distincția „Accueil Vélo”, ceea ce înseamnă că vei găsi parcare gratuită pentru bicicletă, apă pentru hidratare și chiar un kit de scule pentru reparații dacă ai nevoie.
L’Aventure Michelin este foarte aproape de ruta specială pentru cicliști Grande Traversée du Massif Central și de alte rute pitorești din zona Clermont-Ferrand.
📍L’Aventure Michelin – 32 Rue du Clos Four, 63100 Clermont-Ferrand, Franța
Unde să te cazezi în Clermont-Ferrand
Am ales hotelul Novotel Clermont Ferrand (4 stele), pentru această oprire de o noapte, în special pentru stațiile de încărcare din parcarea hotelului. A fost însă o alegere bună și din punctul de vedere al camerei de hotel, amenajată foarte chic, dar și a opțiunilor pentru cină și mic dejun.
Hotelul se află la cinci kilometri de L’Aventure Michelin și se poate ajunge de aici, dacă nu ești cu mașina, și cu autobuzul, stația fiind la câteva minute de mers pe jos. Dacă ajungi în Clermont-Ferrand cu avionul, hotelul îți pune la dispoziție un shuttle gratuit de la și înapoi la aeroport.
Prețul camerelor variază, în funcție de sezon, între 90 de euro (pentru o cameră standard) și 190 de euro (pentru o cameră executive). La începutul lunii octombrie am plătit 150 de euro pentru o cameră superior cu mic dejun inclus. În plus, dacă ajungi în perioada de vară ai acces și la piscină.





În loc de concluzie
Michelin acordă stele restaurantelor după mai multe criterii. Dacă un restaurant primește o stea Michelin înseamnă că este considerat foarte bun în categoria sa. Două stele Michelin înseamnă o bucătărie excelentă pentru care merită să faci un ocol, iar restaurantele cu trei stele Michelin merită să faci o călătorie specială pentru a mânca acolo.
Ei bine, din punctul meu de vedere, L’Aventure Michelin merită o vacanță în Franța doar pentru asta.

























































#EUROCHARGE by Schaeffler este un tur prin Europa, de aproape 9.000 de kilometri cu mașini electrice, pe ruta București – Lisabona – București, cu 7 dintre cele mai noi mașini electrice disponibile pe piață. Este un proiect AUTOCRITICA, încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge, susținut de Autonom (Green Partner), MOON România (stații de încărcare), pus pe șosea de Michelin și tehnologizat de Server Config.
Comentariile sunt închise.