Dacă ești pasionat de explorarea spațiului, dar nu vrei să-i dai bani lui Elon Musk pentru o astfel de călătorie, iată 13 destinații inedite care par desprinse de pe o altă planetă.
Cel mai probabil călătoriile în spațiu vor deveni ceva obișnuit. E clar că noi nu o să mai prindem momentul în care companiile low cost de acum vor avea în ofertă și rute prin spațiu așa că trebuie să ne mulțumim cu ce avem.
Adică locuri pe planeta asta frumoasă care par desprinse de o o altă planetă. Și pe care, evident, poți să le vizitezi fără să ai nevoie de o navă spațială.
Vulcanii noroioși, Buzău, România
Prima destinație este chiar la noi în țară și pentru a ajunge aici vei scoate cei mai puțin bani din buzunar. Vulcanii noroioși sunt în apropiere de Buzău, adică la aproximativ 150 de kilometri de București.
Vulcanii noroioși de la Pâclele Mici se află într-o arie protejată de interes național, pe raza comunei Berca din județul Buzău. Pâclele Mici se află la o altitudine de 341 m și au o suprafață de 16,5 hectare. Fără discuție, Vulcanii noroioși de la noi pot fi oricând scena unui film SF internațional.

Parcul Național Timanfaya, Lanzarote
Parcul Național Timanfaya, din Lanzarote, este rezultatul unei activități vulcanice intense care a modelat întregul teritoriu de secole. Pământul roșu și cel negru se amestecă creând un contrast cromatic extraordinar între ocean și cer, ca și când ai fi pe o altă planetă.
Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1993, parcul poate fi vizitat pe jos, cu ghid, în grupuri de maximum șapte persoane.

Vulcanii noroioși, Azerbaidjan
La câțiva kilometri de Baku, capitala Azerbaidjanului, poți găsi unul dintre cele mai surprinzătoare peisaje din Caucaz: cel al zonei vulcanilor noroioși.
Aici se află peste jumătate dintre vulcanii noroioși existenți în Europa, care sunt activi de peste 25 de milioane de ani și aduc la suprafață nu numai noroi, ci și gaze care provin direct din cele mai adânci straturi de pământ. Imaginile surprinse aici parcă ar fi surprinse de telescoapele de la NASA.

Marele Canion, Statele Unite ale Americii
Este un simbol al Statelor Unite și aici s-au turnat sute de filme. Unele SF, altele nu. Săpat de râul Colorado, în Arizona, defileul atinge o adâncime maximă de aproape doi kilometri, oferind o panoramă uluitoare.
Este posibilă observarea suprapunerii straturilor geologice și poți face o călătorie în timp de mii de ani cu o singură privire. Culorile din jurul tău te duc rapid cu gândul la Planeta Roșie, Marte.


Deșertul Atacama, Chile
Deșertul Atacama, care se întinde între Chile și Peru, are, pe o parte, Anzii, iar pe cealaltă parte este scăldat de Oceanul Pacific. Climatul și peisajele sunt unice, în cel mai arid deșert din lume.
Nu doar că ai impresia că aici ești pe o altă planetă, dar de la altitudinea de peste 5.000 de metri e mult mai ușor să descoperi planetele din spațiu. Mai ales că aproape tot anul cerul este lipsit de nori.

Lacul Natron, Tanzania
După sezonul ploios, când apa începe să se evapore din cauza temperaturilor ridicate, lacul Natron, din Tanzania, se transformă într-o întindere care pare să provină dintr-un loc aflat la o distanță abisală de noi.
Situat în nordul Tanzaniei, aproape de granița cu Kenya, în ramura de est a Riftului African și la poalele Vulcanului Gelai, lacul Natron este singurul din lume cu o concentrație de substanțe, provenite din erupțiile vulcanice acumulate în vecinătatea sa, care ucide și transformă în „stane de piatră”, păsările ce ating suprafața apelor sale, conservându-le într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

Salar de Uyuni, Bolivia
O întindere albă care pare să nu aibă sfârșit. Salar de Uyuni, în Bolivia, este un deșert gigantic cu o suprafață de peste 10.000 de kilometri pătrați.
Nu are nicio legătură cu deșerturile obișnuite, formate din nisip sau roci, deoarece acesta este acoperit în întregime cu sare. Situat la 3.650 de metri deasupra nivelului mării, pe un platou din Anzi, Salar, un lac străvechi care se umple doar ocazional cu câțiva centimetri de apă, conține 10 miliarde de tone de sare care devine orbitoare atunci când reflectă razele soarelui.
Mai mult, absența aproape totală a faunei și florei elimină adesea orice punct de referință posibil, transformând întinderea într-un labirint fără pereți.

Valle della Luna, Sardinia, Italia
Avem peisaje care par desprinse din spațiu și în Sardinia, în partea de nord a insulei, mai precis în zona Santa Teresa di Gallura. Găsești aici bolovani uriași de granit, erodați și modelați de vreme, cu trecerea secolelor.
Numele vine de la modul în care lumina lunii este reflectată de aceste stânci. Și chiar ai impresia că ești pe lună. Zona nu este departe de stațiunile celebre de pe insulă, dar încă nu este invadată de turiști.

Valea Morții, California, Statele Unite ale Americii
Orice spaghetti western care se respectă are măcar o scenă de aici. Ai nevoie de două–trei zile să vezi ce e de văzut aici, dar respectă toate indicațiile pe care ți le oferă ghizii locali.
Minele vechi, orașele-fantomă, lacurile uscate, vulcanii dispăruți și imensitatea sa fac Valea Morții un loc fascinant. La fel ca orice altă planetă din sistemul nostru solar.

Peninsula Sinai, Egipt
Peninsula Sinai, cu forma sa triunghiulară deosebită, este punctul în care Africa și Asia se unesc. O zonă deșertică spălată de Mediterana, în nord, și de Marea Roșie, în sud.
Aici vei întâlni foarte puține orașe și foarte mult nisip și stânci, care formează împreună un peisaj lunar colorat cu ocru și roșu și care se întinde pe zeci de kilometri pătrați.

Salinele Trapani, Sicilia, Italia
O întindere albă, cu mici dune de sare care apar ici și colo și o mare cristalină la câțiva metri depărtare: un peisaj splendid care poate fi admirat în provincia Trapani, în rezervația naturală din salină înființată în 1995.
Dacă nu ar fi fost morile și casele care apar din loc în loc, ar părea cu adevărat un peisaj de pe Lună, mai ales în zori sau în amurg, când întreaga zonă este mai liniștită și este „colorată” în mii de nuanțe diferite date de lumina soarelui, parțial ascuns în spatele orizontului.

Tozeur, Tunisia
Dacă Luna ar fi locuită, probabil că ar arăta foarte mult ca zona din Tozeur, în Tunisia. La marginea deșertului Sahara, orașul are o istorie străveche influențată de populațiile berbere, de cartaginezi și de romani.
În 1999, aici s-a filmat „Star Wars I – The Phantom Menace”, unul dintre cele mai cunoscute filme SF din ultimele decenii: zona a devenit astfel Eos Espa, orașul de pe planeta Tatooine, și găzduiește și astăzi casele construite pentru film.

Peștera de Cristal, Islanda
Pentru a-ți imagina o planetă complet acoperită de gheață, nu trebuie să călătorești în spațiu. Trebuie doar să ajungi într-una dintre peșterile glaciare islandeze.
Cele mai cunoscute sunt situate în partea de sud-est a insulei, în zona Vatnajökull, una dintre cele mai mari mase de gheață din Europa. Astăzi întreaga zonă face parte dintr-un Parc Național.
Peisajele te lasă fără suflare, iar unele dintre grote pot fi vizitate în compania unor speologi experți. Cel mai fascinant aspect este că, datorită mișcării continue a ghețarului, chiar și cavitățile se schimbă continuu, făcând toate acestea să pară o ființă vie gigantică și foarte rece. Peștera se poate vizita doar iarna.

Comentariile sunt închise.