Când ești plecat într-o călătorie, trebuie mereu să îți verifici contul bancar, să cumperi ceva de pe internet sau să faci diferite operațiuni care necesită o conexiune online. Iată 10 reguli pentru o vacanță sigură din acest punct de vedere.
Mai bine de jumătate dintre noi folosim rețelele Wi-Fi atunci când călătorim, dar securitatea ta personală poate fi încălcată cu ușurință dacă cineva îți fură datele personale. Tocmai de aceea este bine să fii mai prevăzător și să nu te gândești că ție nu are cum să ți se întâmple.
Iată care sunt cele 10 reguli pentru o vacanță sigură din punctul de vedere al atacurilor din online pe care să le respecți atunci când călătorești.
Nu folosi rețelele Wi-Fi publice
O rețea publică de Wi-Fi este exact așa cum îi spune numele, adică publică. Este ușor pentru un hacker să stea într-o cafenea și să monitorizeze activitatea tuturor device-urilor conectate la rețeaua de internet fără cablu. Nu folosi cardul bancar în timp ce navighezi pe o asemenea rețea. Încrederea este esențială în domeniul securității cibernetice. Alege una din soluțiile premiate de securitate cibernetică de la Bitdefender pentru a-ți proteja viața digitală.
Verifică-ți periodic conturile bancare
Activează serviciile de online banking disponibile pe contul tău. Dacă se întâmplă să cazi pradă hackerilor, măcar poți să îți suni banca din timp și să o anunți despre ce se întâmplă. De asemenea, setează-ți notificări prin sms referitor la tranzacțiile efectuate.
Folosește doar bancomatele băncilor
Da, poate că bancomatul din hotel este mai la îndemână pentru tine, însă aceste mașinării sunt și cele mai predispuse la a fi folosite de hackeri.
Folosește seiful din hotel
Seiful din hotel este extrem de util. Când pleci din cameră, pune în seif orice documente sau sume de bani care ar putea cădea pradă personalului hotelului. Nu lăsa niciodată documentele de identitate la vedere. În ziua de azi sunt mulți care-ți pot clona identitatea.
Schimbă-ți parolele în mod constant
Să îți schimbi parolele regulat este un obicei bun, însă și mai util mai ales după o vacanță. Este o măsură preventivă care te ajută să stai departe de hoții de identitate.
Pune-ți parolă pe telefon
Asigură-te că telefonul tău este protejat cu o parolă. Dacă îți este furat cât timp ești pe drumuri, telefonul îi va permite hoțului de date accesul complet la informațiile tale personale, conturi bancare, adrese de email și așa mai departe.
Verifică-ți extrasele de cont
Vei putea observa astfel dacă în contul tău apare vreo tranzacție pe care nu ai realizat-o sau dacă ai avut parte de dublă taxare sau orice altă metodă de înșelăciune în timp ce ai fost plecat.
Ai grijă ce postezi pe rețelele sociale
Dacă publici poze cu pașaportul sau cartea de îmbarcare pe Instagram, ai putea oferi hackerilor destulă informație pentru ca aceștia să acceseze date personale mult mai importante despre tine, pe care să le folosească în scopuri deloc legale.
Postează imagini din vacanță când ajungi acasă
E mai bine să postezi pozele acelea superbe cu cocktail-uri de pe malul mării când ajungi înapoi acasă. Dacă un hoț observă că ești plecat de acasă și nu o să te întorci prea curând, s-ar putea să te trezești cu o casă spartă în momentul în care te reîntorci din vacanță.
Folosește un program de protecție a identității
Există programe precum Experian IdentityWorks sau Lifelock te pot proteja împotriva hackerilor, chiar și împotriva celor de pe dark web, de exemplu. Aceste programe monitorizează inclusiv activitatea bancară, iar dacă detectează activități nefirești, te vor anunța imediat. Unele programe vin cu asigurare de până la un milion de dolari inclusă.